понедељак, 23. септембар 2013.

Одбојка

Одбојката е една од постарите спортски игри.Настанала пред кошарката и ракометот.Се игра во светот и кај нас.За играње треба да се совлада техниката на основниот минумум елементи.Пред  се првин треба да се совлада одбојкарските ставови.

Основно одбивање на топка во одбојката е едбивањето со прсти на дланки нас глава.Ученикот се поставува под топката со подготвени раце топката се пречекува-прифаќа и одбива со прсти.Дланките со прсти(од внатрешната страна) формираат сверична површина.Одбивањето на топка се изведува со движење-исправање на телото нагоре, започнува од стапалата па нагоре, тоа значи во одбивањето учествува цело тело, завршницата  е кај дланките.Одбивањето
на топката се изведува со прсти.

  


ОДБИВАЊЕ ТОПКА НАД ГЛАВА



ПРИФАЌАЊЕ ТОПКА ОД НАПРЕД И ОДБИВАЊЕ ПРЕКУ ГЛАВА КОН НАЗАД 



На кинограмот , обрнете внимание како ученикот го следи доаѓањето на топката , во зависност од неа, тој се мести под неа,зазеа среден одбојкарски став ,рацете за цело време се пред него во висина на глава.Ја прифаќа и со исправање ја одбива топката преку глава назад.

ШТО Е "ЧЕКАН" ВО ОДБОЈКАТА?

Приемот се користи за одбивање на сервисот на противникот. На тој начин што лактите се доближуваат, а дланките се поставени една над друга. На овој начин правиме чекан и ја одбиваме топката при сервисот на противникот.


ШТО Е СМЕЧ?


Смеч е најефикасен облик на испраќање на топката во полето на противникот.
Играчот кој ти ја потфрла топката над мрежата, ти треба да ја префрлиш со скок во височина на највисоко можна точка.Откако ќе ја префрлиш противникот треба да направи прием или блок и да ја одбие топката.



ШТО Е ШКОЛСКИ СЕРВИС?

За реализирањето на обичен школски низок сервис играчот (ученикот) низ тренажниот процес треба да го научи следното, а тоа е: попставување бочно кон мрежата, телото малку свиено напред и со едната нога во исчекор. Во левата рака се држи топката и тоа нешто пониско од половината на телото. Топката се исфрла не многу високо. Десната рака е испружена и со неа  замавнуваме. Со тупаница или пак со свиена дланка се реализира удирањето на топката оддолу. Тежината на телото од почетната фаза преога од десната на левата нога. Кај сервисот прво треба да се совлада правилното сервирање, а потоа треба да се совладува сигурната реализација  на определени места на противничкиот дел на теренот (прецизност).



Нема коментара:

Постави коментар